Warmtepompboiler: besparing van 75% op de energiefactuur

Warmtepompboilers zitten volop in de lift. Uit recente cijfers blijkt dat in ons land almaar meer mensen kiezen voor dit type toestellen in plaats van voor de klassieke elektrische boilers.

Hoe werkt een warmtpompboiler?

De buitenunit haalt (pompt) warmte uit de lucht. Deze warmte wordt via een warmtewisselaar rechtstreeks naar de opslagtank gevoerd – voor sanitair warm water. Met alleen maar de warmtepomp kan er warm water gegenereerd worden tot 55°C en de productie van warm water is gegarandeerd tot -15°C.

Sinds dit jaar kun je in Vlaanderen voor de installatie van een warmtepompboiler namelijk een premie krijgen van netbeheerder FLUVIUS.  Dit jaar bedraagt deze premie 400€ of max 40% van je factuur.  De komende jaren zal dit bedrag evenwel dalen: in 2020 wordt het 300€ en vanaf 2021 tot en met 2023 is het 200€.   Vanaf 2024 is er geen premie meer voorzien.

Warmtepompboiler vs. een warmtepomp

Laat ons ten slotte nog een misverstand uit de wereld helpen: om een warmtepompboiler te gebruiken, hoef je geen warmtepomp te installeren. Het gaat om twee totaal verschillende systemen. Een warmtepomp bestaat in allerlei types, zoals een geothermische pomp, een lucht-water- of een lucht-luchtpomp, en wordt in hoofdzaak gebruikt om een woning te verwarmen of te koelen. Sommige warmtepompen kun je ook gebruiken om sanitair warm water te produceren