veelgestelde vragen over airco en warmtepompen

Veelgestelde vragen over airco & warmtepompen

Hieronder kan je een lijst terugvinden van veelgestelde vragen over airco en warmtepompen. Nog niet het juist antwoord op je vraag gevonden? Voor alle vragen kan u terecht via info@airquality.be

Kunnen airco's alleen maar koelen?

Denkt u bij een airconditioning aan koelen? Dan bent u voor de helft juist. Want een airconditioner koelt en verwarmt. Of beter: een airconditioner zorgt voor de juiste temperatuur in uw kamers, of het nu winter of zomer is. Het zal u dan ook niet verbazen dat een airco gewoon een lucht/lucht warmtepomp is.

Maakt een airco/warmtepomp veel lawaai?

Het geluidsniveau van een typische binnenunit voor een slaapkamer lift onder de 20Db. Dat is niet hoorbaar. Bij een groot toestel in de woonkamer kan dat geluidsniveau op 30Db liggen.

De buitenunit maakt uiteraard iets meer lawaai. Maar omdat we die slim plaatsen en rekening houden met de uitblaasrichting , hoort u daar nauwelijks iets van.

Om u een idee te geven van geluid: 30dBA = fluisteren, 60dBA = stofzuiger.

Waarom kiezen voor Airquality?

Contacteer ons voor een offerte

Bel ons voor meer info

Waarom Airquality?

Bel ons voor meer info

Verbruikt een airco veel energie?

Neen. Oude airco’s verslonden energie. Bovendien kwam die prijs bovenop uw gewone energieverbruik in de winter. Vandaag zijn airco’s in de zomer zo efficiënt dat u niet meer dan 50 euro per jaar aan koelingskosten betaald. Bovendien kan uw moderne airco naast koelen ook verwarmen. Veel efficiënter dan een gasketel of elektrische verwarming.

Zijn airco's slecht voor het milieu?

Neen. Oude airco’s waren slecht voor het milieu. Dat is vandaag niet meer zo. Moderne koelmiddelen hebben helemaal geen impact meer op de ozonlaag. Ze dragen ook veel minder bij tot de opwarming van de aarde (en zijn zelfs bijna CO2-neutraal).

Is een airco niet ongezond?

Neen. Het is wel belangrijk dat uw airco goed onderhouden wordt. Krachtige filters die geregeld gereinigd worden garanderen verse lucht. Sterker nog: degelijk geventileerde ruimten zijn veel gezonder – in het bijzonder voor mensen met stof- en huismijtallergie.

Wat is een multi-splitsysteem?

Op een Multi-systeem kunnen verschillende types binnenunits aangesloten worden. Ook verschillende vermogens kunnen met elkaar gecombineerd worden. Zo kunt u voor uw slaapkamer, woonkamer of kantoor de ideale binnenunit selecteren afhankelijk van uw beschikbare installatieruimte of persoonlijke behoeften.

Wat is de ideale vochtigheid in uw woning?

De ideale vochtigheid in uw woning (zowel woon- als slaapkamers) bedraagt 40 á 60 procent. Als deze bij u te hoog ligt, dan kan het helpen om uw kamers meer te ventileren. Bij een te hoge vochtigheidsgraad onstaat de kans op condensatie tegen plafond en muren, en het ontstaan van schimmels.

Wat is de ideale temperatuur in uw woning?

De ideale temperatuur is niet in elke kamer dezelfde. Doorgaans worden de volgende waarden gehanteerd:

  • 23° C in uw badkamer (wanneer ze in gebruik is)
  • 20° C in alle leefkamers (woonkamer, eetkamer, bureau, …)
  • 18° C in de keuken
  • 16° C in de slaapkamers

Verlaag de temperatuur ‘s nachts naar een 14°C – 16°C. Zo bespaart u ook op uw energiekosten.

Hoe wordt de nodige koelcapaciteit berekend?

De keuze van het vermogen van het apparaat is afhankelijk van de specifieke kenmerken van het lokaal (ligging, bouwwijze, blootstelling aan zon, aantal personen, aanwezigheid van warmtebronnen zoals computers, verlichting, etc) en moet voor elke ruimte apart bepaald worden.

Een veel toegepaste vuistregel voor normale ruimten is 40Watt/m3 (dus 40 Watt koelvermogen per kubieke meter van de betreffende ruimte)

Waar moet ik rekening mee houden als een airconditioning geinstalleerd wordt?

De buitenunit bepaalt de kracht en de omvang van uw totale systeem. Hoe meer toestellen u wil aansluiten, hoe groter de buitenunit. Dat is logisch.

De binnenunits zijn er in verschillende vormen:

  • Hiwall toestellen hangen doorgaans boven de deur van de kamer en hebben een elegant design
  • Inbouwtoestellen kunnen verwerkt worden in het plafond of in een kast en blazen de lucht uit via een discreet rooster
  • Vloertoestellen lijken het meest op een klassieke radiator. Sommige kunnen ook gewoon stralingswarmte produceren

Is airconditioning in een computer- of serverlokaal een noodzaak?

Airco is niet langer een luxe artikel maar veeleer een bron van comfort voor een aangename woon- en werkomgeving. En niet enkel voor uzelf maar ook voor diverse toestellen zoals bijvoorbeeld computers en servers.

Een installatie van een airco in een computerzaal of een serverlokaal is dus geen overbodige luxe. Bij extreme hitte is een airco bijna een noodzaak voor uw computer of server.

Kan mijn warmtepomp in de kelder staan?

Ja hoor.  Zolang er een luchtschacht gecreëerd kan worden waarlangs lucht in en uit kan.

Kan ik mijn grote boiler wel op temperatuur houden met een warmtepomp?

Absoluut.  Een warmtepomp kan water tot op 60° C houden zonder elektrisch bij te verwarmen. Ruim genoeg om bacteriën te doden.

Heb ik wel genoeg ruimte voor een warmtepomp?

De warmtepomp neemt ongeveer evenveel plaats in als een huidige stookolieketel of gasketel. Om energie uit de lucht te halen, is er een buitenunit nodig die best vergeleken kan worden met de typische airconditioningsunits die zo goed als onzichtbaar geplaatst kunnen worden. Energie uit de grond halen, vraagt inderdaad wat meer ruimte in de tuin.

Is een warmtepomp niet formidabel duur?

Neen.  De aankoop en installatie van een warmtepomp kosten meer dan een klassieke verwamingsinstallatie. Maar rekening houdend met de levensduur van een warmtepomp en met de veel lagere energiekosten, komt dit altijd goedkoper uit.

Nog niet het juiste antwoord gevonden in onze lijst van veelgestelde vragen over airco en warmtepompen? Neem contact met ons op via info@airquality.be

Kom inspiratie opdoen in onze showroom te Duffel