Daikin airconditioning / warmtepompen Europe

Daikin Europe NV ontwerpt en produceert een grote variatie aan technologisch geavanceerde airconditioningapparatuur. Deze Daikin toestellen worden via een wijdvertakt distributienet geëxporteerd over heel Europa.

Inspelend op de snelgroeiende vraag in Europa naar hoogkwalitatieve aircosystemen in Europa, koos Daikin Industries Ltd in 1972 Oostende als vestigingsplaats voor zijn Europese hoofdkantoor. Op een oppervlakte van aanvankelijk slechts 5.000 m², wist deze dynamische fabriek zich al snel op te werken van assemblagecentrum voor in Japan gemaakte apparatuur tot volwaardig bevoorradingscentrum voor het Europese distributienet.

Door voortdurend innovatieve technieken op airconditioning toe te passen, neemt Daikin het voortouw in de toekomstige ontwikkeling van de Europese aircomarkt. Alleen door een gedegen kennis van de nieuwe generatie Daikin-producten kunnen de commerciële mogelijkheden volop worden benut. Opleidingen worden algemeen beschouwd als hoekstenen van bedrijfsprogramma’s voor verkoopontwikkeling en klantenondersteuning en is van cruciaal belang om te komen tot een beter inzicht in de rol die vandaag en in de toekomst voor airconditioning is weggelegd.

In 1982 tekent Daikin Europe de eerste joint ventures met Daikibel, het toenmalige Daikin A/C Belgium en Svenska Daikin AB in Zweden. Ondertussen is de Daikin familie in de loop der jaren flink uitgebreid. Daikin Europe is nu omringt door krachtig Europees verkoopsnetwerk.

Daikin Europe gelooft sterk in kwaliteitsbeheer en veiligheid op alle niveau’s. Het bedrijf is dan ook ISO 9001 en ISO 14001 gecertificeerd, CE conform en lid van ‘Eurovent

Daikin en kwaliteit

Innovatie en kwaliteit zijn altijd al vuistregels van de Daikin filosofie geweest. Wij zijn ervan overtuigd dat het succes van Daikin te danken is aan onze hoogkwalitatieve producten. Bij Daikin wordt kwaliteit voortdurend ondersteund door het continu opleiden van ons hele team. Ook het productieproces ondergaat voortdurend verbeteringen.

Dat Daikin leidinggevend innovator is op de markt, is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Daikin Europe (de fabriek), Daikin Belgium en de installateurs.

Airquality heeft al jaren de Daikin Superdealer accreditatie

Daikin en het Milieu

“Werken aan het heden — Zorgen voor de toekomst”

Tijdens de laatste 50 jaar werden de bouwstenen van het leven, nl. lucht, water en de aarde systematisch onderworpen aan de toenemende vervuiling met weinig aandacht voor de potentiële vernietigende effecten voor de toekomstige generaties die deze met zich mee kan brengen. De laatste tijd neemt de bezorgdheid toe voor klimatologische veranderingen, zure regen, luchtvervuiling en de constante afbraak van de natuurlijke rijkdommen van de aarde. Dezelfde technologie die deze problemen heeft veroorzaakt wordt nu aangewend om ze een halt toe te roepen en ze ongedaan te maken. Er wordt aandacht besteed aan de aantasting van de ozonlaag en de algemene temperatuurstijging en deze problemen worden nu ook aangepakt. Een wettelijk verbod op het gebruik van toxische substanties en de aanmaak van vervuilende stoffen in veel landen heeft de vernietiging van het milieu vertraagd. In navolging van zijn Japans moederbedrijf is Daikin Europe er trots op dat het op dit vlak proactief heeft gehandeld door een beleid te voeren dat wettelijke bepalingen en richtlijnen meermaals overbodig maakte. Daardoor heerst er sinds 2001 een cultuur van “milieumanagement” in alle dagelijkse activiteiten en ontwikkelingsstrategieën van het bedrijf. Als blijk van zijn engagement heeft het topmanagement een aantal actieplannen uitgewerkt, die nu strikt worden nageleefd en uitgevoerd binnen de hele Daikin Group.

1 Duurzaam energieverbruik
Hiervoor werd de slogan van de drie R”en gelanceerd – reduce (verminderen), recycle (recycleren) en reuse (hergebruiken) – die nu wordt gepromoot in alle bedrijfsactiviteiten van Daikin, inclusief de productie. Het gebruik van grondstoffen en het totale energieverbruik worden constant opgevolgd en alle personeelsleden worden aangemoedigd om recycleerbare delen van afval te scheiden, net als andere gevaarlijke stoffen, zoals batterijen, inktpatronen, papier en karton enz. Voorts streeft de productieafdeling in elke fase van de productie de doelstellingen “NUL afval” en “NUL emissies” na.

2 Ozonvriendelijk en energiezuinig
Daikin heeft altijd het voortouw genomen in het gebruik van koelmiddelen met een hoog rendement. Het koelmiddel R-22 dat tegenwoordig volledig gebannen is, werd in de Daikin systemen vervangen door R-134a en R-407C en meer recent door R-410A, die minder onschadelijk zijn voor de ozonlaag, wanneer ze per ongeluk zouden vrijkomen in de atmosfeer. Bovendien wordt het ontwerp van alle producten voortdurend bijgeschaafd om optimale koel- en verwarmingsprestaties te garanderen. Diverse modellen behaalden het “A”-label in de Europese energieclassificatie, terwijl anderen een “B”-label kregen. Het grote aantal aircomodellen van Daikin dat tot de laagste energieverbruiksklasse behoort, zal gedurende hun gehele levensduur ongetwijfeld een daling van de CO2-uitstoot met miljoenen tonnen bewerken.

3 Productrecycling en afvalvermindering
Het bedrijf onderzoekt voortdurend het gebruik van productie- en verpakkingsmaterialen op zoek naar mogelijkheden om te recyclen. Zo worden beschadigde houten euro-pallets bijvoorbeeld gerepareerd en opnieuw gebruikt. Het in de fabriek gebruikte water wordt voor de lozing in de openbare riolering gezuiverd. De afgescheiden onzuiverheden vormen een slib, dat als grondstof wordt gebruikt in de cementproductie.

4 Ontwikkeling van milieuvriendelijke producten
Daikin gaat voluit voor “eco design” en streeft continu naar een verhoging van het “groene” karakter van zijn producten. Het gebruik van lood, kwik, cadmium enz. wordt beperkt en zal op termijn volledig worden stopgezet of herleid tot een aanvaardbaar niveau. Voorts voert de ontwerpafdeling een “groen aankoopbeleid”, waarbij leveranciers moeten verklaren dat hun producten vrij zijn van stoffen die als schadelijk voor het milieu gelden.

5 Inspanningen op Europees niveau
Het milieubeleid van Daikin, dat weliswaar is gebaseerd op wereldwijde milieu-overwegingen, houdt ten volle rekening met alle lokale en specifiek Europese wetten en richtlijnen. De producten zijn getest door een onafhankelijke recycling-organisatie. Die heeft bevestigd dat het recuperatiepotentieel meer dan 80% en het recyclingpotentieel meer dan 75% van de oorspronkelijke inhoud bedraagt, wat voldoet aan de vereisten van de Europese richtlijnen.

6 Verantwoordelijkheid voor het milieu
Ook aan de communicatie met de interne medewerkers wordt veel belang gehecht en interne screensaverberichten op de computers benadrukken voortdurend de noodzaak van milieubewustzijn en kostenbesparingen. De productiemedewerkers worden regelmatig bijgeschoold, zodat hun milieubewustzijn toeneemt en het milieu wordt beschermd tegen koelmiddelemissies tijdens de productie en de product-testfase. De vergelijkende gegevens die de positieve effecten van dit beleid aantonen worden uitgehangen op mededelingenborden in de productieruimten.

7 ISO 14001 accreditatie voor de wereldwijde Daikin organisatie
Om continue verbetering in al zijn milieugebonden activiteiten te garanderen, droeg Daikin al zijn dochterbedrijven op om het internationaal erkende ISO 14001-certificaat te behalen. Dit moet de hele Daikin-organisatie en alle leveranciers en onderaannemers stimuleren om de milieu-impact van hun gewone bedrijfsactiviteiten te onderzoeken en de nodige maatregelen te nemen om het milieu te beschermen.

 

Mijlpalen van Daikin

2011


Nexura Nexura
De Daikin Nexura is het eerste toestel op de markt dat twee soorten warmte combineert: de warme lucht, zoals die bij traditionele warmtepompen wordt gegenereerd én stralingswarmte: de aluminium voorkant van het toestel geeft ook warmte af, zoals een conventionele radiator. Dit verhoogt het comfort aanzienlijk. Er is tenslotte niets gezelliger dan het gevoel van een warme radiator tijdens een koude winter. Kortom: het beste van twee werelden verenigd.
2010


Emura Emura
De Emura is een design-binnenunit die, door zijn strakke ontwerp, past in elke woonkamer. Niet alleen het design is hier belangrijk. Daikin blijft dezelfde prestaties als altijd leveren, ook met oog voor het milieu. Dankzij het “intelligent eye-system” gaat de Emura minder energie gebruiken als er niemand in de kamer is.
2009


Altherma HT
In 2008 komt Daikin met de Altherma Hoge Temperatuur op de markt. Deze lucht-water-warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze, na verdichting tot een hogere temperatuur, af aan het binnencircuit. Dit systeem kan gebruikt worden met bestaande radiatoren en kan tot temperaturen van 80° C verwarmen.
2007


Roundflow
Daikin brengt in 2007 de Roundflow cassette op de markt. Dit nieuw plafond inbouwmodel zorgt voor een comfortable luchtstroom in alle richtingen. Dankzij het unieke 360° graden luchtblaaspatroon behoren de zogenaamde dode hoeken en dus temperatuursverschillen tot het verleden. Een bijkomend voordeel is dat door de lage luchtsnelheden en de verbeterde horizontale luchtverdeling de kans op tochtverschijnselen tot een minimun wordt beperkt.

 

2006


Ururu Sarara
In 2006 lanceert Daikin de Ururu Sarara. Werelds eerste Split airconditioning unit, die kan bevochtigen (zonder gebruik te maken van een externe waterbron), ontvochtigen, ventileren en de lucht kan zuiveren.
Daikin Altherma
Dankzij zijn jarenlange ervaring op het gebied van warmtepompen in de woningverwarming, brengt Daikin een gloednieuw product op de markt. De “Daikin Altherma” onttrekt energie uit de buitenlucht en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van het sanitair warm water, alsook voor de verwarming. Daarnaast is het ook mogelijk om te koelen.
OYL
2006, een belangrijk moment voor de Daikin groep. De aankoop van OYL Indstries, moederbedrijf van McQuay International, AAF International en J&E Hall. Daikin kan nu het meest uitgebreide gamma in de airconditioning industrie aanbieden en bereikt hierdoor grotendeels alle markten over de wereld.

 

2005


Daikin A/C Belgium Wavre behaalt het ISO 14001 certificaat.

 

2004


Daikin A/C Belgium opent een tweede verkoopskantoor in Herentals.

 

1999


Daikin Europe opent een nieuw logisiek centrum met een oppervlakte van 15.000 m².

 

1998


Daikin Europe ontvangt het ISO 14001 certificaat.

 

1997


Daikin A/C Belgium opent een nieuw verkoopskantoor in Gent.
Daikin Europe start met de productie van aircosystemen met milieubewuste koelmiddelen en lanceert de revolutionaire Swing compressor.

 

1995


Om de Europese markt beter te kunnen ondersteunen wordt de productie van de VRV, Sky Air en Multi-Splits overgebracht van Japan naar Europa.

 

1994


Daikin Europe ontvangt het ISO 9001 certificaat.

 

1993


Opening van een nieuwe fabriek en burelen, oppervlakte: 25.000 m² en het Daikin Training Center, uitgerust met de laatste nieuwe Hi-tech mogelijkheden op gebied van audio-visueel gebied.

 

1991


Daikin Europe investeert 45 miljoen Euro in de constructie van nieuwe productielijnen.
De VRV heat recovery wordt op de markt gebracht. Dit revolutionaire systeem laat toe om simultaan bepaalde ruimten te koelen en andere te verwarmen. Wereldwijd wordt dit een populair systeem, dankzij de verbeterde EER’s (Energy Efficiency Ratios) en de lage verbruikskosten.

 

1990


Lancering van de eerste VRV inverter, waarop tot 8 binnenunits op één buitenunit aangesloten kunnen worden. De Inverter technologie laat een grote flexibiliteit en efficiëntie toe.

 

1987


De originele VRV ontwikkeld door Daikin in 1982, wordt geïntroduceerd in Europa. Dit systeem laat toe om tot 4 binnenunits op 1 buitenunit aan te sluiten.
Daikin Europe NV opent plechtig hun nieuw verkoopskantoor.

 

1982


Oprichting van Daikin Airconditioning Belgium, het toenmalige Daikibel, door dhr G.M. De Broux.
Verantwoordelijk voor de distributie in België en G.H. Luxemburg.

 

1973


De verkoop van airco systemen stijgt pijlsnel. Dit resulteert in de oprichting van een nieuw assemblage en productiehuis in Oostende, met name Daikin Europe.

 

1967


Daikin opent een coördinatiecentrum in Malta. Dit centrum is verantwoordelijk voor de distributie van de Daikin producten in Europa.

 

1958


Na jaren research en ontwikkelingen introduceert Daikin zijn eerste warmtepomp op nationale en internationale markten.

 

1951


Daikin lanceert de eerste airconditioner in Japan en wat later de eerste productielijnen.
1924


De Japanner Akira Yamada richt de “Osaka Kinzoku Kogyosho Limited Partnership” op in Japan. Dit jonge bedrijf ontwikkelt zich snel en in de jaren 30 spitst het zich toe op comfortkoeling en koeltechnieken.