Wijnkelder inrichten met onze oplossingen.

De eisen voor een wijnkelder zijn anders dan voor een gewone koeling. Daarom biedt Airquality een volledig gamma aan oplossingen voor het inrichten van uw wijnkelder.

  • koel- , bewaar- en serveerkasten voor wijn
  • het inrichten van volledige wijnkelders met koeling, bevochtiging en wijnrekken inclusief

 

Temperatuur wijnkelder

De temperatuur in uw kelder is cruciaal. Een eerste aandachtspunt is het vermijden van temperatuurschommelingen op korte termijn. Het is minder erg om 7 graden C in de winter en 15 graden C in de zomer te hebben dan 12 graden C “s morgens en 15 graden C ” middags.

Een wijnkelder met een maximale temperatuur van 15° C heeft geen koelsysteem nodig.

Te hoge temperaturen doen de druk in de fles stijgen en zal de kurk beschadigen. Hierdoor wordt schimmel in de hand gewerkt die de smaak van de wijn kan aantasten.

Bij een daling van de temperatuur onder de 6 graden C moet een verwarmingstoestel worden voorzien om wijnsteen tegen te gaan. De klimaatopwarming, lichte terreinverschuivingen of omgehakte bomen in de buurt kunnen de temperatuur van de kelder met een aantal graden doen stijgen. Deze veranderingen in temperatuur vragen om aanpassingen in uw kelder.

Ideale vochtigheid voor een wijnkelder?

De vochtigheid in uw kelder is minstens zo belangrijk als de temperatuur. Hoe lager de vochtigheidsgraad, hoe lager het peil van de flessen kan zakken. Een kurk die onvoldoende vocht krijgt uit zijn buitenomgeving zal een deel van de kostbare vloeistof uit de fles opslorpen om zijn elasticiteit en dichtheid te bewaren (daarom dienen flessen liggend bewaard te worden, om oxidatie te voorkomen). Wanneer bij een wijn van 5 jaar de kurk meer dan een centimeter wijn heeft opgeslorpt dan is uw kelder te droog.

Wanneer uw kelder te vochtig is heeft dit geen invloed op uw wijn maar op de etiketten.

Bij een vochtigheidsgraad van 75 tot 80% is het aan te raden de flessen uit hun oorspronkelijke kist te halen daar het hout zal beginnen schimmelen en de flessenhalzen zal aantasten.

Licht

Per definitie is het donker in een kelder maar je moet er wel je weg terug vinden. Fluorescentie of Tl-lampen worden ten zeerste afgeraden. Bij professionele kenners is het fenomeen van de “lichtsmaak” een ingeburgerd begrip. Door het verminderde filtervermogen van het glas wordt schade veroorzaakt.

Duisternis blijft de beste bondgenoot. Gebruik daarom een simpel peertje. De nieuwe verlichtingssystemen, zoals leds, scheiden geen of weinig warmte af. De blootstelling daaraan heeft op lange termijn zo goed als geen effect.

Trillingen

Wijnkelders in de buurt van metro- of tramlijnen, treinsporen, autosnelwegen worden regelmatig “verstoord” waardoor de wijn “opschrikt” uit zijn fragiele slaap.

Andere kelders bevinden zich naast een stookolietank, een knutselkamer, een washok,”¦ Het gevolg hiervan is dan een smaak die niet “zuiver” is.

Meer afbeeldingen in verband met wijnkelders kan u vinden op Flickr.

wijnkelder airqualitywijnkelder airquality