Je zwembad verwarmen met een warmtepomp: de voordelen

Nu de zomer op zijn einde loopt – de eerste bladeren vallen al van de bomen –, wordt het tijd om je buitenzwembad klaar te maken voor zijn jaarlijkse winterslaap. En ook de energierekening van de verwarming moet wellicht nog betaald worden. Wie stookt met een traditionele warmteketel (op gas of olie) betaalt zich vaak blauw, maar weet dat het ook goedkoper kan. En groener, bovendien. Hoe? Met een warmtepomp!

Een zwembad met warmtepomp: een supercombo

Het is wellicht niet de eerste keer dat je het woord hoort in combinatie met ‘zwembad’. Beide zijn dan ook zowat voor elkaar gemaakt. Peperdure aardgasrekeningen of mazoutkosten behoren met een warmtepomp definitief tot het verleden. Hoe werkt het?

Eenvoudig uitgelegd: een warmtepomp haalt warmte uit de natuur (grond, water of lucht, al naargelang het type) en perst ze samen zodat het rendement toeneemt. Zelfs als het buiten vriest, kan een warmtepomp warmte generen! Vervolgens wordt die warmte afgegeven aan, in dit geval, je zwembad.

Een warmtepomp haalt een hoger rendement dan de klassieke ketel

Om warmte op te nemen en te verplaatsen heeft een warmtepomp ‘voeding’ nodig: elektriciteit of aardgas. De hoeveelheid energie die ze nodig hebben, ligt een pak lager dan klassieke hoogrendementsketels. Sommige warmtepompen produceren maar liefst tot vijf keer meer warmte dan dat ze stroom verbruiken!

Goedkoper én groener

Het resultaat: je verwarmingskosten nemen een diepe duik, en jij duikt zorgeloos het zwembad in. Niet alleen je portemonnee vaart er trouwens wel bij, ook het milieu geniet mee. Want een warmtepomp stoot minder CO2 uit dan een klassieke verwarmingsketel en zelfs een condensatieketel. Wist je trouwens dat warmtepompen de carbonemissies wereldwijd met 8 procent reduceren?

De overheid betaalt je warmtepomp deels terug

Om de opgang van warmtepompen te stimuleren, beloont de overheid ‘early-adopters’ met allerhande subsidies. Vervang je je oude ketel door een warmtepomp, dan krijg je een premie van de netbeheerder van maximaal 1.700 euro. Ook sommige gemeenten en provincies keren toelagen uit voor energiebesparende maatregelen. Om te weten of jouw woonplaats in aanmerking komt, kan je terecht bij de premiezoeker.