Snelkoelers en shockfreezers: van +90°C naar -18°C in 30 minuten

Snelkoelers en snelvriezers – of shockfreezers – zorgen voor een ongeëvenaarde voedselkwaliteit en de flexibiliteit voor koks. De smaak en vitamines in de voeding blijven bewaard en het voedsel kan tot 3 maal langer bewaard worden dan met andere vriesinstallaties. En dat in slechts enkele minuten.

Waarom snelkoelers?

Het zeer snel in temperatuur doen dalen van vers bereide schotels levert de professionele keuken enkel unieke en onbetaalbare voordelen op: hygiëne, kwaliteit, efficiënte planning en organisatie en een ruimer assortiment aan schotels.

Hygiëne

Zeer snelle afkoeling voorkomt bacteriële groei. Met name het temperatuursgebied tussen +65° en +10° is bijzonder gevaarlijk vanwege de snelle voortplanting van allerlei microörgansimen. Snelkoelers zorgen ervoor dat het voedsel in een mum van tijd deze gevaarlijke zone doorlopen heeft. Snelgekoeld voedsel bevat dan ook vrijwel geen schadelijke bacteriën en blijft daarom in de koelkast veel langer goed: van 5 dagen (onverpakt) tot (vacuümverpakt) zelfs 3 weken.

Kwaliteit

Het snelkoelproces beperkt ook het vochtverlies van de gerechten en verhindert de vorming van macrokristallen tussen de celmembranen van het voedsel. Daardoor gaat er niets verloren van de smaak en het aroma en blijven de gerechten er aantrekkelijk uitzien.

Efficiëntere werkplanning

De chef is niet langer ten prooi aan een onvoorspelbare variatie van gerechten die hij dan nog tegelijkertijd moet afleveren. Dankzij de snelkoeler kan hij het werk plannen en volgens zijn eigen werkschema in de loop van de dag een aantal porties van verschillende gerechten bereiden. Daardoor maakt hij gedurende de ganse dag optimaal gebruik van de beschikbare capaciteit van de keuken en zijn medewerkers. Tegelijkertijd bespaart hij zo aanzienlijk op grondstoffen en vermindert hij de afvalstroom.

Snelkoelers: voor wie?

  • Bedrijfs- en ziekenhuiskeukens en caterers kunnen hun werk beter spreiden over de werkdag.
  • Delicatessenzaken en traiteurs presenteren hun klanten een gevarieerder assortiment aantrekkelijke panklare maaltijden die hen wellicht alleen al om te garnieren heel wat tijd hebben gekost.
  • Voor productiebedrijven is er een speciaal assortiment industriële snelkoelers/-vriezers die hen toelaten aanzienlijke vooruitgang te boeken wat betreft kwaliteit, hygiëne en bewaartijd van hun producten.

En hoeveel tijd kan men niet winnen door klaargemaakte, voorgekookte ingrediënten te combineren tot een gerecht.

Wilt u meer weten over ons snelkoelers en chockfreezers? Neem dan hier contact met ons op.