Warmteverliesberekening

Warmteverliesberekening

Als het buiten kouder is dan binnen stroomt er warmte uw huis UIT naar buiten. Dat gebeurt op verschillende manieren. Door transmissie (door muren, daken en ramen) en door infiltratie (door kieren en door ventilatie/afzuig). Door dit verlies aan warmte (lees: energie) koelt het huis af.

WarmteverliesberekeningOm het huis op temperatuur te houden moet het energieverlies worden aangevuld. Dat gebeurt meestal met een verwarmingsinstallatie. Maar ook de aanwezigheid van mensen draagt bij aan de opwarming van het huis. En wat dacht u van invallende zonnestraling. Ook het gebruik van electrische apparaten (zoals lampen, tv’s, stereo’s, koken, de koelkast) draagt bij aan de opwarming. De energiebalans van een woning bestaat dan uit alle energieposten die invloed hebben op de temperatuur van het huis. Als de temperatuur in het huis stabiel is dan staat de balans op NUL. M.a.w. er stroomt net zoveel energie het huis uit als dat er energie wordt aangevoerd.

Een warmteverliesberekening is de berekening om van een lokaal of gebouw te bepalen hoeveel Watt warmte er per uur verloren gaat (wordt afgegeven aan buitenomgeving of koudere lokalen).

Er zijn verschillende vormen van deze berekening. De basisvorm, en meest juiste, is die waar men voor ieder component in het lokaal met de juiste warmtegeleidingscoëfficient, de juiste temeratuurverschillen en de opppervlakte, het exacte warmteverlies gaat bereken.

Er bestaan echter ook snelrekenformulieren, waarmee men op een snelle manier een vrij nauwkeurige raming kan maken. Het gevaar van deze formulieren is echter dat zij minder rekening houden met uitzonderingen of afwijkingen. Een voorbeeld van zo een formulier vindt u op onze website onder Varia / Rekenformulier.

Contacteer ons voor meer informatie over warmteverliesberekening

Of bezoek de pagina over airconditioning