Temperatuur

Graad van warmte, uitgedrukt in een aantal graden van een thermometer.

De temperatuur van de lucht waarin we vertoeven, bepaalt in hoge mate ons gevoel van comfort. Rond de 21°C is normaal gezien een comfort temperatuur in geval van verwarming. Voor koeling spreken we van comfort rond de 23°C.

In geval van extreme warmte echter, is het voldoende om een lokaaltemperatuur te hebben die een 6 à 8-tal graden onder de buitentemperatuur ligt. Zo is het voor de mens draaglijk om zonder problemen over te gaan van binnentemperatuur (vb. 26°C) naar buitentemperatuur (vb. 33°C) en omgekeerd, zonder hierbij gezondheidsproblemen te krijgen.

In het hele verhaal van temperatuur komt nog een belangrijke parameter kijken, nl. de relatieve vochtigheid. De comfortzone voor de mens ligt tussen 40% en 60%. Een te hoge vochtigheidsgraad creëert al snel een benauwd gevoel. Denk maar aan het zwoele gevoel op onweerachtige dagen. Gelukkig gaat iedere airconditioning dit teveel aan vocht uit te lucht nemen. In combinatie met de 6 à 8 graden afkoeling, geeft dit een optimaal gevoel bij zeer warme en drukkende dagen.