Een wijnkelder bouwen

Ben jij een echte wijnliefhebber, die bijna struikelt over al die flessen wijn in de kelder? Klaagt je partner steen en been dat je grote verzameling wijn voor de nodige rommel in huis zorgt? Dan zijn de wijnkelder oplossingen van Airquality iets voor jou! Ze toveren je gewone kelder om in een echte wijnkelder, met de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad, zodat je je wijn nog jarenlang goed kan bewaren.

Enkele tips voor de ideale wijnkelder

In je wijnkelder zijn alle omstandigheden belangrijk, gaande van je muren en vloer tot de temperatuur en de luchtvochtigheid:

  • De muren en de vloer: belangrijk in een wijnkelder is dat ze goed geïsoleerd is. Plaats bijvoorbeeld een wand van baksteen voor de buitenmuren, zodat er tussen de muren een open ruimte ontstaat die de temperatuur en de vochtigheid stabiliseert. De vloer bestaat idealiter uit een grindlaag of natuursteen.
  • Wijn stapelen in handige nissen: belangrijk bij het stapelen van wijn is dat je je wijnflessen steeds liggend moet bewaren. De wijn komt dan in contact met de kurk, zodat deze niet kan uitdrogen. Droogt de kurk wel uit, dan geraakt je wijn geoxideerd.
  • De temperatuur: de juiste temperatuur in je wijnkelder is cruciaal, en ligt tussen de 11 en de 14° C. Belangrijk is ook dat de temperatuur redelijk stabiel blijft, en dat er geen temperatuursverschillen op korte termijn zijn; het is minder erg om 7° C in de winter te hebben en 14° C in de zomer dan 12°C ‘s morgens en 15° C ‘s middags. Vooral te hoge temperaturen zijn rampzalig voor je wijn.
  • De luchtvochtigheid: een goede wijnkelder is erg vochtig, met een hoge luchtvochtigheid. Bij een te lage luchtvochtigheid, zal de kurk de wijn beginnen opslurpen om zijn elasticiteit en dichtheid te bewaren, en dat wil je natuurlijk vermijden. Ook een te hoge luchtvochtigheid is niet goed, want dit veroorzaakt schimmels aan de stop.

Je wijnkelder inrichten met Airquality

Airquality biedt een volledig gamma aan oplossingen voor je wijnkelder, gaande van koel-, bewaar- en serveerkasten tot alles om je wijnkelder in te richten en om de temperatuur en vochtigheidsgraad op peil te houden. Interesse? Kom dan gerust eens langs!