Altijd lage energiekosten…het kan. Ontdek jouw duurzame verwarmingsoplossing.

Wil je graag besparen op je energiefactuur? Ontdek dan snel welk verwarmingssysteem het beste bij je past!

Als je spaarzaam wilt – of moet – leven, is het slim om eens te kijken naar je verwarmingskosten, aangezien verwarmen best veel energie vraagt. In de winter gaat zo’n 70% van je energieverbruik naar het verwarmen van je woning.

Duurzaam verwarmen

Een andere manier om kosten te besparen op je energiefactuur is door te investeren in een verwarmingsoplossing die werkt op hernieuwbare energie, zoals een warmtepomp of zonneboiler. Deze verwarmingssystemen vragen om een flinke investering, maar omdat ze hun energie uit de natuur halen, verdien je die op termijn wel terug.

Een warmtepomp onttrekt 75% van de energie aan de bodem, lucht of water en draait voor de overige 25% op elektriciteit. Als je echt volledig energieneutraal wilt verwarmen, kun je een warmtepomp combineren met zonnepanelen. Op die manier wordt de 25% elektriciteit natuurlijk gratis opgewekt door de zon. Bovendien verwarm je dan volledig energieneutraal, wat ook nog eens goed is voor het milieu.

Hybride verwarmen

Een warmtepomp is vooral erg rendabel in nieuwbouwwoningen of grondig gerenoveerde huizen, omdat die erg nauwgezet geïsoleerd zijn en zo goed als geen warmteverlies hebben. Daarom is het in andere gevallen een beter idee om voor een hybride oplossing te kiezen, waarbij je een warmtepomp combineert met een gasketel. De installatie kiest daarbij zelf steeds voor de meest rendabele oplossing op basis van de warmtebehoefte. Daardoor bespaar je opnieuw heel wat.

Andere oplossingen voor lage energiekosten

Als je je energiekosten wilt drukken, zijn er nog een aantal andere zaken die je kunt doen. Zo begint duurzaam verwarmen áltijd bij een goede isolatie. Isoleer je muren, dak en vloer dus grondig en ga nog een stapje verder door ook de leidingen van je verwarmingsinstallatie te isoleren. Plaats verder isolerende folie achter je radiatoren en vermijd tochtgaten door je ramen en deuren af te plakken met tochtstrips. Ook het installeren van thermostaatkranen of een slimme thermostaat is zeker geen slecht idee, omdat je dan gerichter kunt verwarmen en geen energie verspilt aan verwarming in ongebruikte kamers of als je niet thuis bent. Zet je verwarming tot slot een graadje lager.  Op die manier bespaar je tot 7% op je energiefactuur, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.