Airquality erkend als ventilatieverslaggever

Ventilatie systemen verplicht in nieuwbouw en renovatie

De installatie van een ventilatiesysteem is sinds 1 januari 2006 o.a. verplicht voor alle nieuwbouw (en ingrijpende verbouwingen) woningen en appartementen in Vlaanderen, in uitvoering van de Energieprestatie- en binnenklimaatregelgeving (EPB). Ventilatie wordt ook verplicht bij vergunningsplichtige renovatie om een goede luchtkwaliteit te waarborgen en om vocht- en gezondheidsproblemen te vermijden.

EPB regelgeving

Het belang van een goede ventilatie wordt steeds groter omdat gebouwen luchtdichter worden met het doel om energieverliezen via ongecontroleerde luchtlekken te beperken. In de EPB regelgeving worden een aantal eisen in verband met ventilatie-installaties vastgelegd zoals ventilatiedebieten, energieverbruik van ventilatoren, isolatie van toe- en afvoerkanalen, akoestische eisen, eisen ivm de kwaliteit van de luchttoevoer en de luchtfiltratie, eisen ivm de onderhoudbaarheid van de installatie, enz.
Vanaf heden kan elke opdrachtgever een duidelijke set van prestatie eisen vastleggen waaraan de ventilatie installatie die door de installateur geplaatst wordt, moet voldoen. Om de opdrachtgever te helpen werd er een kwaliteitskader uitgewerkt voor het opstellen van een betrouwbare ventilatie-prestatieverslag zodat kan gecontroleerd worden of de geïnstalleerde ventilatie-installatie voldoet aan de gestelde prestatie eisen. meer informatie hierover kan u vinden op www.ikventileerverstandig.be

Erkenning als ventilatieverslaggever

Bij de oplevering van uw ventilatie installatie moet u als bouwheer een ventilatie prestatie verslag ontvangen, opgesteld door een erkende ventilatieverslaggever. Dit verslag kan u vergelijken met de ventilatie ontwerp (dat door uw architect werd opgesteld) of specificaties om te controleren of uw ventilatie installatie voldoet aan de door u gestelde eisen. Het verslag moet u aan de EPB-verslaggever bezorgen die dit nodig heeft voor uw EPB-aangifte op te maken. Airquality is erkend om een ventilatie prestatie verslag voor u op te stellen en geeft u graag alle uitleg.