Het aantal warmtepompen in Vlaanderen groeit gestaag, maar toch zijn ze de toekomst.

Het marktaandeel van waterpompen blijft voorlopig bescheiden. Voor de bouwaanvragen van 2017 zijn er nog geen gegevens beschikbaar, maar in 2016 werd bij een kleine 22 procent van alle nieuwe woningen een warmtepomp geplaatst.  Dat blijkt uit de cijfers van de Vlaamse overheid die volgende week bij de start van Batibouw worden voorgesteld.

Warmtepompen zijn nochtans de toekomst, zeggen Bram Claeys en Jozefien Vanbecelaere, respectievelijk algemeen directeur en beleidsmedewerker van de Organisatie Duurzame Energie (ODE). ‘Het is de technologie waarvan wij het meeste verwachten’, zegt Claeys. ‘Een belangrijk voordeel van warmtepompen tegenover aardgas en stookolie is dat ze ter plaatse geen uitstoot genereren. Ze zijn dus goed voor de plaatselijke luchtkwaliteit. Ze werken natuurlijk wel op elektriciteit, die elders moet worden opgewekt, maar ook dat gebeurt almaar vaker met schone en hernieuwbare technologie. Bovendien vormen ze een goede combinatie met zonnepanelen, die ter plaatse elektriciteit produceren.’

Warmtepompen kunnen bovendien worden toegepast op grotere schaal. Denk aan een grote pomp die een heel appartementsgebouw of zelfs een hele wijk bedient. Dan is er maar één keer een boring nodig.

Wil u meer weten over warmtepompen?  Neem een kijkje op onze vernieuwde website.

Lees het volledige artikel hier.