Nieuws

19
jun

De groene big bang

Na jaren van hypes en valse starts zit de overgang naar schone energie in een stroomversnelling. De fossiele brandstoffen mogen zich opmaken voor hun begrafenis.

Wordt de 21ste eeuw de laatste eeuw voor de fossiele brandstoffen?

De wind- en zonneparken schieten uit de grond. Ze bedreigen de businessmodellen van de traditionele energiebedrijven.  Acht jaar geleden was het ook moeilijk een elektrische auto te kopen. Nu stijgt de verkoop exponentieel. Daardoor daalt de prijs van de batterijen die essentieel zijn om een nieuwe groene golf te ontketenen.

Hernieuwbare-energiebronnen krijgen nu rechtstreekse overheidssteun in naar schatting 146 landen. Dat zijn er bijna driemaal meer dan in 2004.

Er is nog een reden waarom sommige energie-experts verwachten dat de groene revolutie in een stroomversnelling kan belanden: hoe meer de kosten dalen en de technologie verbetert, hoe minder subsidies nodig zijn.

Niets van dit alles wil zeggen dat de toekomst van schone energie helemaal rooskleurig is. In feite plaatst juist het succes ervan regeringen voor veel vragen. De belangrijkste is: wat doen we met energiemarkten die niet berekend zijn op miljoenen mensen die van hun dak een mini-energiecentrale maken? En verder: hoe betalen we de ombouw van stroomnetten om de instroom van al die hernieuwbare energie op te vangen?

Airquality bereidt zich alvast voor op de groene revolutie.

Lees het volledige artikel hier– Trends 15  juni 2017

12
jun

Hernieuwbare energie brak ook vorig jaar weer alle records!

Vorig jaar werd er wereldwijd 161 gigawatt extra capaciteit uit hernieuwbare energiebronnen geïnstalleerd.  Er kwam 9 procent capaciteit bij, wat een record betekent.

Opmerkelijk is dat er tegelijk een kwart minder geld in hernieuwbare energie werd gepompt.   Dat kan maar op 1 ding wijzen: hernieuwbare energie is veel goedkoper geworden.

Traditionele installaties beginnen hun economisch voordeel kwijt te spelen en zullen niet meer de eerste keuze zijn om energie aan te leveren.    Dat staat in het jaarlijks rapport van REN21, een organisatie die zich jaar na jaar buigt over de stand van de hernieuwbare energie.

Lees het volledige artikel hier….

12
jun

Airquality zoekt Technisch – commercieel adviseur airco en warmtepompen – voltijds contract

Airquality Group nv is reeds meer dan 25 jaar een vaste waarde in de airco-, warmtepompen- en ventilatiesector. Om verdere groei te ondersteunen zoeken wij :

Technisch – commercieel adviseur airco en warmtepompen

 

Funcie omschrijving :

Voor onze afdeling airconditioning – warmtepompen zijn wij op zoek naar een technisch-commercieel adviseur buitendienst.

Je zoekt naar de technisch beste oplossing voor onze klanten.

Onze klanten zijn hoofdzakelijk particulieren, bouwpromotoren, architecten, bedrijven en industrie.

Je bezoekt de klanten, registreert hun situatie en mogelijkheden en stelt een oplossing voor. Hiervoor maak je een offerte op met assistentie van je collega’s binnendienst.

Je volgt de offertes op en bezoekt indien nodig ook de klant bij het opstarten van de werf.

Aanbod :

  • Voltijds contract van onbepaald duur.
  • Aangename werksfeer, leuke collega’s en een moderne werkomgeving.
  • Een aantrekkelijk salaris aangevuld met tal van extralegale voordelen.
  • Bovenal de mogelijkheid om persoonlijk en professioneel door te groeien.
  • Bedrijfsvoertuig.

Meer info over het profiel dat we zoeken vind je hier

Interesse?

Contacteer Patrick Gepts op het nummer 015 / 29 35 35 of mail je kandidatuur  naar patrick@airquality.be

29
mei

De Vlaamse regering maakt van groene warmte een prioriteit !

Groene warmte door onder andere warmtepompen, naast zonneboilers en duurzame biomassa, is de manier bij uitstek om de hernieuwbare energiedoelstellingen in Vlaanderen en België te halen.  Alleen zitten we nog met een groot knelpunt. Een warmtepomp levert een energiebesparing op ten opzichte van verwarming met een fossiele gas- of stookolieketel, maar geen energiekostenbesparing.

De Vlaamse regering wil in haar energievisie voor 2030 en 2050 het warmtevraagstuk op een geïntegreerde manier aanpakken. Dit kan door de energietarieven te hervormen ten voordele van efficiënte en hernieuwbare warmtetechnologie.

Een specifiek warmtepomptarief of een verschuiving van de lasten van elektriciteit naar meer vervuilende fossiele brandstoffen zou ons een heel eind op weg helpen.

Lees het volledige opiniestuk in de Tijd

15
mei

België moet tegen 2050 sowieso stoppen met het gebruik van gas!

Een derde van al het aardgas dat in ons land wordt gebruikt, komt uit Nederland.  Maar de Nederlandse gasvelden zijn stilaan uitgeput. En dat verandert alles, want Nederland gaat zijn uitvoer naar het buitenland voortaan beperken. Vanaf 2024 ook de uitvoer richting België. Zes jaar later, in 2030, wordt de kraan definitief dichtgedraaid. Dan mag ons land het zelf uitzoeken.

België kan immers niet zomaar afkicken van het Nederlandse gas. Daarvoor moet er een complete make-over van het gasnet komen.

“De ombouw wordt heel zwaar en duur”, reageert Alex Pollliet van het groene consultancybureau Zero Emission Solutions. “De vraag is dan ook: kunnen we dit niet beter zo laten? Om de klîmaatopwarming tegen te houden moet België tegen 2050 sowieso stoppen met het gebruik van gas.”

Lees het volledige artikel hier….

8
mei

Hoe Nederland van het gas af gaat….en kiest voor warmtepompen

Nijmegen, de oudste stad van Nederland is een mooi voorbeeld hoe een energietransitie succesvol kan verlopen. De stad transformeerde in een decennium tijd tot stad van de toekomst. Ze schakelde over op stadswarmte, wind- en zonne-energie. Er kwam nieuwe fietsinfrastructuur. Bussen rijden op groengas. In 2018 draagt Nijmegen een jaar lang de titel ‘groene hoofdstad van Europa’.

250.000 Woningen per jaar loskoppelen van het aardgasnet. De deadline van 2050 werd eind vorig jaar vastgelegd door minister van Economie Henk Kamp. Er komen geen nieuwe aardgasaansluitingen. Verwarming van huizen en kantoren wordt overgenomen door warmtenetten, gevoed door restwarmte uit de industrie, afval- en energiecentrales of geothermie. De rest komt van warmtepompen aangedreven door zonnepanelen. Koken zal enkel nog elektrisch kunnen.

Denkt u ook aan de installatie van een warmtepomp? Ontdek de Daikin warmtepompen bij Airquality te Duffel. Erkend Daikin Superdealer.

Lees het volledige artikel hier

8
mei

Airquality Group met demokeuken Henny Penny op Horeca Expo 2017

Ook dit jaar neemt de Airquality Group deel aan Horeca Expo als exclusieve verdeler voor Henny Penny in België. Wij stellen ons uitgebreide aanbod aan druk- en open friteuses en andere professionele keukenapparatuur graag aan u voor in onze demokeuken.  U kan ons vinden op stand 5238 in hal 5. 

Horeca Expo is al meer dan 27 jaar de grootste totaalbeurs voor de Belgische horecasector en grootkeukens. Met een kwalitatief, innovatief en authentiek totaalaanbod staat de top binnen elk segment in de spots.

We heten u alvast welkom op dé horecabeurs van België van 19 november t.e.m. 23 november 2017  in Flanders Expo in Gent. Ontdek er de trends, proef de passie, voel de sfeer, deel uw netwerk en beleef plezier.

24
apr

Denk jij ook aan de installatie van een warmtepomp?

Milieuheffingen zijn een heel efficiënte vorm van belasting heffen. Toch is België in Europa de rodelantaarndrager.

Hoe kan het beter volgens de Bond Beter Leefmilieu? Je kan de energiebelasting milieuvriendelijker maken door stookolie  en aardgas meer te belasten en elektriciteit eventueel wat minder.

Ook zou je een een CO2 heffing kunnen koppelen aan de electriciteitsproductie.

Lees het volledige artikel hier

Wist je dat…

  • een warmtepomp is energiezuinig
  • een warmtepomp heeft een lage CO2-uitstoot
  • een warmtepomp zorgt voor een hoger rendement

Wil u meer weten, kom naar onze gratis infosessie op 10/5/2017 in onze kantoren te Duffel.

Inschrijven? Via e-mail: info@airquality.be (gelieve uw naam, adres en gsm-nummer te vermelden).

Of telefonisch op het nummer 015 / 29 35 35.

3
apr

Gezin met thuisbatterij verbruikt 58% minder stroom

Voor het eerst is in detail berekend welk effect een thuisbatterij heeft op het verbruik, en dat is niet min. Tom Nijsen (39) en Katrien Swennen (38) uit Kermt doen het voortaan met 58% minder netstroom, terwijl ze dubbel zoveel energie halen uit hun zonnepanelen.

De Powerwall-data van het gezin tonen aan dat ze sinds september al 42 dagen volledig van de batterij hebben kunnen leven.

Waar bij eigenaars van zonnepanelen de teller ’s avonds blijft draaien, gebruiken de eigenaars van een thuisbatterij ook na zonsondergang hun eigen, zelf opgewekte stroom.

Lees het volledige artikel

 

27
mrt

Eerste zonnekaart Vlaanderen nu beschikbaar!

Deze week lanceerde Vlaams minister van Energie Tommelein (Open Vld) de zonnekaart. Hiermee kun je in een oogopslag zien of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Je krijgt ook meteen een inschatting van de kostprijs van een installatie en de terugverdientijd.

De zonnekaart geeft een eerste inschatting.  Met een (RESCert-)installateur kan u het resultaat verfijnen.

Trekt de zonnekaart u over de streep?

bron De Tijd 25/3/2017 – Erika Racquet