Nieuws

20
nov

Groene taxshift moet electriciteitsfactuur verlichten.

De ministers van Energie gaan samenwerken voor een groene taxshift. De onredelijk hoge fiscale druk op elektriciteit wordt afgebouwd. Ter compensatie worden fossiele alternatieven als aardgas en stookolie wel duurder.

Bij de uitvoering van een groene taxshift willen de regeringen voorzichtig te werk gaan. De operatie moet een prijsverschuiving worden en geen verhoging. Tommelein hamert er ook op dat de aanpassingen geleidelijk zullen gebeuren, zodat de mensen zich kunnen aanpassen. Maar de boodschap is duidelijk.  Wie gaat bouwen of renoveren houdt daar best al rekening mee.

Met een warmtepomp kunt u uw woning verwarmen, koelen en zelfs het sanitair warm water op temperatuur krijgen en houden. U bespaart dus op meerdere vlakken, met meer comfort.

Lees het volledige artikel hier.

13
nov

Wie een nieuwe verwarmingsinstallatie nodig heeft. kiest beter niet meer voor gas. maar voor een warmtepomp.

Een verschuiving van belastingen van elektriciteit naar gas. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) ijvert er al langer voor en die taxshift blijkt er nu ook te komen.

Warmtepompen zijn de nieuwe ecologische standaard voor het verwarmen van huizen. De warmtepomp breekt echter niet door omdat die het stroomverbruik doet stijgen en de prijs van elektriciteit veel te hoog is in vergelijking met die van gas.

Een taxshift van elektriciteit naar gas, zoals Tommelein die voorstelt, kan dit probleem oplossen.

Wil u meer weten over de warmtepompen van Airquality? Kom naar onze infosessies 13/12/2017

Lees het volledige artikel hier

6
nov

De Renovatiemobiel komt naar je toe

Op vrijdag 10 november opent de Renovatiemobiel zijn deuren in wijk Heihoek te Mechelen. In deze mobiel kunnen alle Mechelaars simpel en snel advies krijgen over energiebesparende maatregelen aan hun huis. Huiseigenaars krijgen informatie over wat de mogelijkheden zijn, welke stappen ze best eerst nemen en wat het kost en oplevert. In de Renovatiemobiel kan je ook advies krijgen over hoe de werken het beste betaald of gefinancierd worden en welke subsidies van toepassing zijn.

Daarnaast zie je voorbeelden van verschillende duurzame maatregelen. Het rijdend adviescentrum wekt deels zijn energie op door middel van zonnepanelen.

Openingsavond 10/11/2017 – 18u00.

Schrijf je snel in via www.mechelenklimaatneutraal.be en dan staat er een drankje voor je klaar.

31
okt

Primeur voor België: Nieuwe verkaveling als eerste woonwijk aangesloten op geothermie

Nieuwe verkaveling aangesloten op geothermie

In Dessel wordt in 2019 een woonwijk van 114 woningen aangesloten op de geothermiecentrale van Mol-Donk. Dat betekent dat de bewoners hun energie halen uit warm water uit de aarde. De kostprijs is lager dan die van aardgas en de CO2-uitstoot nihil. In de toekomst volgen nog meer projecten op geothermie.

Lees het volledige artikel hier.

9
okt

Tesla halfweg met bouw ’s werelds grootste batterij .

De elektrische autobouwer Tesla is halfweg met de bouw van de grootste batterij ter wereld in Zuid-Australië. Het plan om een lithiumbatterij van 129 megawattuur te maken kwam er na een Twitter-weddenschap tussen Tesla-baas Elan Musk en de Australische ondernemer Mike Cannon-Brookes.

Lees het volledige artikel hier.

9
okt

Turteltaks weg, maar halen we de klimaatnorm nog?

Volgens de huidige prognoses zal Vlaanderen er niet in slagen de afgesproken normen voor duurzame energie te halen in 2020. Na zeven jaar lang onderhandelen tussen de gewesten is bepaald dat Vlaanderen 10,34 procent van zijn energieproductie uit duurzame bronnen moet halen. Vandaag zitten we aan iets meer dan 6 procent.   Om de kloof te dichten lanceerde de Vlaamse regering vorig jaar een energieplan, dat onder meer bepaalde dat we 6,4 miljoen zonnepanelen, 280 windmolens en  24000 warmtepomp-installaties extra nodig hadden.

Tommelein gaf toe dat we zelfs met die plannen wellicht nog een gat van 5 procent hebben.

‘We halen het als iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt. ‘Ook alle burgemeesters die zich tegen windmolens verzetten. Ook alle mensen die zeggen dat ze geen goesting hebben om zonnepanelen te leggen’, zei hij in het Vlaams Parlement. Hij rekende het zelfs voor: met 150 extra windmolens, 3 miljoen zonnepanelen, en 55000 warmtepompen  halen we de norm.

Ja of Neen?

Lees het volledige artikel hier.

2
okt

De Turteltaks is niet meer. Om het klimaat te redden, zullen we zelf in actie moeten schieten.

Vorige week rondde Vlaanderen de kaap van 300.000 zonnepaneleninstallaties.   Bram Claeys, directeur van ODE-Vlaanderen, de sectororganisatie voor duurzame energie, stelt zes energiebesparende investeringen voor waar ook uw portemonnee beter van kan worden.

 1. De eerste stap naar een milieuvriendelijke woning is goed isoleren.
 2. Voor wie een goed georiënteerd en geïsoleerd dak heeft, zijn zonnepanelen nog altijd een slimme investering.
 3. Vanaf 2018 begint de uitrol van de slimme elektriciteitsmeters in Vlaanderen.
 4. In een goed geïsoleerde woning kan ook een warmtepomp interessant zijn.  Rekening houdend met de subsidies kan dit voor een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning met vloerverwarming financieel een haalbare investering zijn.
 5. Een zonneboiler gebruikt gratis warmte van de zon om het sanitair water op te warmen en kan tot een kwart van de centrale verwarming dekken.   In combinatie met zonnepanelen en een warmtepomp of pelletketel is dat een zeer milieuvriendelijke oplossing.
 6. Een laatste optie voor duurzame verwarming is een efficiënte pelletkachel, waarin lokale, ecologisch geproduceerde houtpellets worden gestookt;

Lees het volledige artikel hier

2
okt

Gratis – Infosessie – Warmtepompen en ventilatiesystemen – 13.12.2017 – Duffel

Als toekomstige bouwer/verbouwer bent u wellicht op zoek naar informatie over warmtepompen en ventilatiesystemen aangezien het plaatsen van een ventilatiesysteem wettelijk verplicht is.

Airquality organiseert een infosessie waar u alles te weten komt over de mogelijkheden die warmtepompen en ventilatiesystemen u kunnen bieden.

De infosessie gaat door op 13 december 2017 in onze kantoren in Duffel. Maak van de gelegenheid gebruik om een bezoek te brengen aan onze showroom en stel ons uw prangende vragen. Wij beantwoorden ze met kennis ter zaken.

Waar? Airquality, A. Stocletlaan 206, 2570 Duffel. Op de baan van Duffel naar Rumst, oprijden via parking Elektro Zwijsen.

Wanneer? Woensdag 13 december 2017. Ontvangst vanaf 19u45, start stipt om 20u00. Einde voorzien rond 22.30 u

Inschrijven? Via e-mail: info@airquality.be (gelieve uw naam, adres en gsm-nummer te vermelden). Of telefonisch op het nummer 015 / 29 35 35.

Prijs? Gratis mits inschrijving.

Tijdens deze sessie gaan we uitgebreid in op :

Warmtepompen :

 • Wat is een warmtepomp?
 • Hoe werkt een warmtepomp?
 • Ebp en epc en warmtepompen
 • Cop, spf, scop, seer
 • Voordelen van een warmtepomp
 • Types van warmtepompen
 • Toepassingen
 • Aandachtspunten
 • Co2 en warmtepompen
 • EPB en warmtepompen
 • Return-on-Investment van warmtepompen
 • Afgifte van warmte, vloer en wandverwarming
 • Subsidies voor warmtepompen

Ventilatie:

 • Waarom ventileren?
 • Gevolgen slechte ventilatie
 • Ongeschikte ventilatiemethoden
 • Ventilatiestrategie
 • Basisprincipe van ventilatie
 • Debieten
 • Verschillende systemen van ventileren
 • Verschil, voor en nadelen tussen systeem C en D
 • Werkwijze Airquality
 • Overzicht materialen

 

2
okt

Groeilanden overvleugelen westerse wereld in hernieuwbare energie.

De groeilanden zullen volgend jaar goed zijn voor 51 procent van de totale windenergiecapaciteit op onze planeet en zelfs 53 procent van de zonne-energiecapaciteit wereldwijd, meldt de Britse zakenkrant Financial Times.  Windenergie zal goed zijn voor 307 gigawatt, zonne-energie voor 272 gigawatt.  Ter vergelijking: België is momenteel goed voor 2,6 gigawatt en meer dan 3 gigawatt zonne-energie.   De opmars van de groeilanden is voor een groot deel te danken aan de opmars van de groene energie in China.

De zeer snelle groei heeft alles  te maken met de scherpe daling van de kostprijs van zonnepanelen en windturbines. En een einde van deze prijsdalingen is nog niet in zicht.

Lees het volledige artikel hier.

25
sep

Opvolger Turteltaks: geen 100 maar 10 euro

10 euro per jaar voor doorsnee huishoudens, een goeie 35 euro voor grote verbruikers en 0 euro voor arme gezinnen: dat schiet er straks nog over van de omstreden Turteltaks.

De ongrondwettelijke Turteltaks van 100 euro per gezin wordt vervangen door een combinatie van kleinere bijdragen.  Alles samen zou dat bedrag voor een gezin met gemiddeld verbruik niet hoger mogen oplopen dan 10 euro per jaar.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) krijgt daarbij maar deels zijn zin.  Hij pleitte zelf al voor de verhoging van de quota voor groene stroom in ruil voor de Turteltaks.

Lees het volledige artikel